Οι μέρες για τη νέα σχολική χρονιά πλησιάζουν. Η πρώτη φορά στο σχολείο είναι μια πρωτόγνωρη και ίσως δύσκολη εμπειρία τόσο για τους γονείς, όσο και για τα παιδιά. Φόβος και ανησυχίες για το νέο και άγνωστο περιβάλλον, ανασφάλειες και άγχος αποχωρισμού αποτελούν συναισθηματικές δυσκολίες που συνήθως αντιμετωπίζουν και οι δύο πλευρές. Οι Μικροφυΐες σας προτείνουν τρόπους για να βοηθήσετε τα παιδιά, ώστε να κατανοήσουν τη νέα πραγματικότητα:

  • Αφιερώστε λίγη ώρα για να εξηγήσετε στο παιδί τους λόγους που πήρατε αυτήν την απόφαση (η μαμά θα πάει στην δουλειά ή χρειάζεται χρόνο ώστε να ψάξει για δουλειά). Κατανοήστε πως αυτή είναι μία μεγάλη αλλαγή στη ζωή του και θα ήταν καλό να ξέρει την αλήθεια.
  • Ξεναγήστε το παιδί στο νέο χώρο που θα περνάει την μέρα του, γνωρίστε του τους καινούργιους του φίλους και τις παιδαγωγούς που θα είναι μαζί του.
  • Δείξτε τον ενθουσιασμό και την χαρά σας γι’αυτά που πρόκειται να ζήσει το παιδί στο σχολείο.
  • Ενημερώστε το παιδί για το ημερήσιο πρόγραμμα που θα ακολουθεί καθημερινά. Τι ώρα θα ξυπνάει, τι ώρα θα πηγαίνει σχολείο, ποιος θα το παίρνει. Επισημάνετε οτι δεν πρόκειται ποτέ να το αφήσετε εκεί μόνο του. Πράγματα που για εμάς τους μεγάλους είναι αυτονόητα, για τα παιδιά δεν είναι.
  • Μην φύγετε ποτέ στα κρυφά χωρίς να το χαιρετήσετε. Το παιδί πρέπει να γνωρίζει κάθε σας κίνηση, ώστε να μην νιώσει ότι το εγκαταλείπετε. Να θυμάστε οτι βρίσκεται σε έναν άγνωστο χώρο και προσπαθεί ακόμα να νιώσει σιγουριά και ασφάλεια.
  • Μιλήστε του καθημερινά γι΄αυτήν την αλλαγή που συμβαίνει στη ζωή του. Τονίστε πόσο σίγουροι νιώθετε στο ότι θα τα καταφέρει, πόσο περήφανοι νιώθετε που μεγαλώνει και πηγαίνει πια στο σχολείο.
  • Χτίστε μια γέφυρα επικοινωνίας και μια σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης με το παιδί. Συζητήστε μαζί του για το πως πέρασε την μέρα του, τι του άρεσε περισσότερο, αν γέλασε, αν έκανε νέους φίλους.
  • Έχετε στο νου σας πως η προσαρμογή είναι από μόνη της μια δύσκολη δοκιμασία και πάντα την βιώνει ολόκληρη η ομάδα. Προκειμένου λοιπόν να εξασφαλίσουμε την ηρεμία στο σύνολο, θα ήταν καλό να αποφύγετε κλάματα μπροστά τους και κρυφοκοιτάγματα από τις πόρτες και τα παράθυρα.

Μην ξεχνάτε πως δεν βιώνουν όλα τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο την προσαρμογή τους, γιατί πολύ απλά δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια. Κάποια χρειάζονται περισσότερο χρόνο, κάποια άλλα λιγότερο. Οφείλουμε να κατανοήσουμε το καθένα σαν ξεχωριστή προσωπικότητα και να σεβαστούμε τις ανάγκες του.

 

Τα παιδιά καταλαβαίνουν περισσότερα απ΄όσα νομίζουμε. Είναι σημαντικό να νιώθετε πρώτα εσείς οι ίδιοι σίγουροι για την απόφαση σας, ώστε να νιώσει και το παιδί ασφάλεια και εμπιστοσύνη στο νέο του ξεκίνημα.

 

Στα πρωινά μας προγράμματα για παιδιά ηλικίας 2,5 έως 5 ετών, οι γονείς εμπλέκονται συστηματικά στην εκπαιδευτική διαδικασία και έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά και να απολαύσουν την πρώτη εκπαιδευτική εμπειρία των παιδιών τους. Αυτό γιατί πιστεύουμε ακράδαντα πως μόνο όταν λειτουργεί με σύμπνοια το τρίγωνο γονείς-παιδιά-σχολείο, τα αποτελέσματα της εκπαίδευσης του παιδιού είναι βαθιά και ουσιαστικά. Αυτό επιτυγχάνεται σταδιακά, όταν έχει ξεπεραστεί πια η φάση της προσαρμογής και τα παιδιά έχουν αποκτήσει εμπιστοσύνη στους παιδαγωγούς και στην υπόλοιπη ομάδα.

Αν θέλετε να ζήσετε κοντά μας την πρώτη σας προσχολική εμπειρία, κλείστε δωρεάν δοκιμαστικό στα προγράμματά μας και ελάτε να γνωριστούμε! Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες και θα χαρούμε πολύ να σας ενημερώσουμε αναλυτικά!

Leave Your Reply