Οι Μικροφυΐες λειτουργούν καθημερινά με πρωινά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 2.5 έως 5 ετών & ο κύκλος των προγραμμάτων είναι ετήσιος.
Τα παιδιά προετοιμάζονται για την ζωή, την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους αλλά και για να μπορούν αργότερα να προσαρμοστούν σε οποιοδήποτε σχολικό περιβάλλον.
Έτσι, στον χώρο του σχολείου συνυπάρχουν σε μικτές ηλικιακές ομάδες (φιλοσοφία εφάμιλλη με πολλά διεθνή preschools) σε ένα περιβάλλον υποστήριξης και ελευθερίας, ενώ οι παιδαγωγοί προσεγγίζουν με ιδιαίτερη προσοχή τις ανάγκες και τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της κάθε ηλικίας με κατάλληλα εξατομικευμένα προγράμματα.
Αυτό γιατί πιστεύουμε πως, η αλληλεπίδραση των παιδιών διαφορετικών ηλικιών ορίζει πως λειτουργεί μια μικρή κοινωνία. Η πρώτη κοινωνία με την οποία έρχονται σε επαφή και στην οποία προκαλούνται για το χτίσιμο μιας ομάδας, που σέβεται την διαφορετικότητα των άλλων, ενώ παράλληλα προάγει την συνεργασία μεταξύ τους. Μ’ αυτόν τον τρόπο, ενθαρρύνονται οι ‘’ μικροί’’ της παρέας και θέτουν στόχους , προκαλούν μέσα από τους μεγάλους τις δικές τους δυνατότητες & εμπνέονται από εκείνους. Από την άλλη οι ‘’μεγάλοι’’ παίρνουν τον ρόλο τους αρκετά σοβαρά και υπεύθυνα, μαθαίνουν να έχουν υπομονή και κατανόηση , να βοηθούν και να προστατεύουν τους μικρούς. Και οι δύο γνωρίζουν την ενσυναίσθηση, καθώς αυξάνουν την ικανότητά τους να κατανοούν ότι δεν μπορούν όλοι να μάθουν με τον ίδιο τρόπο.
Μαζί με τα παιδιά μελετάμε και σχεδιάζουμε δράσεις που προκύπτουν από τις απορίες, τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των ίδιων. Με άλλα λόγια στις Μικροφυΐες τα παιδιά κατευθύνουν μια ιδέα κι έτσι μόνα τους αποφασίζουν με τι θέλουν να ασχοληθούν. Δικός μας ρόλος είναι να σεβόμαστε τις επιθυμίες τους , παρέχοντας ευκαιρίες, ερεθίσματα και ενθαρρύνοντας κάθε ιδέα και τρόπο σκέψης.
Κύριο μέλημά μας στις ηλικίες που το πρωινό τμήμα απευθύνεται είναι η συστηματική ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών, καθώς σε αυτό το στάδιο ξεκινούν συνειδητά να ”χτίζουν” τις παρέες τους , να δουλεύουν ομαδικά και συνεργατικά. Οι παιδαγωγοί βρίσκουν τον τρόπο τα παιδιά να ενταχθούν ομαλά στο νέο περιβάλλον, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη της αυτονομίας τους.
Σε εβδομαδιαία βάση απασχολούν τα παιδιά διάφορες μουσικοκινητικές δραστηριότητες, θεατρικά & αισθητηριακά παιχνίδια, αφηγήσεις παραμυθιών, τραγούδια, εικαστικές δραστηριότητες , μαγειρική, φυτέματα λαχανικών στον λαχανόκηπό μας και φροντίδα των μικρών χελώνων, που ζουν εκεί.
Λατρεύουμε κάθε είδος παιχνιδιού και κατασκευών με την φιλοσοφία “loose parts”, δηλαδή των ευέλικτων υλικών, η οποία ενισχύει την δημιουργικότητα των παιδιών, προκαλεί την φαντασία τους και οδηγεί σε εξερευνήσεις που προκύπτουν φυσικά.
Στις Μικροφυΐες κατά την διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιούνται εκδρομές σε δάση , ζωολογικούς κήπους και εκπαιδευτικούς χώρους με γονείς, παιδαγωγούς και παιδιά. Οι εκδρομές μας αποτελούν μια αυθεντική διαδικασία μάθησης με σκοπό να γνωριστούν οι οικογένειες των παιδιών μεταξύ τους και μαζί να ενθαρρύνουμε την περιέργεια των παιδιών για το περιβάλλον γύρω τους.
Παραδείγματα της καθημερινότητάς μας…
Ας υποθέσουμε πως ο θεματικός άξονας που ασχολούμαστε είναι “η επικοινωνία των συναισθημάτων μας με την υπόλοιπη ομάδα” . Τα παιδιά ξεκινούν να ερευνούν και να συμμετέχουν σε δράσεις που θα τα βοηθήσουν να αναγνωρίσουν & να κατανοήσουν τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω τους:
Προσέγγιση:
- Θα παρατηρήσουν κάποιο σχετικό έργο τέχνης – πίνακα ζωγραφικής και θα συζητήσουν γι’ αυτό
- Θα έρθουν σε επαφή με παραμύθια & αφηγήσεις, εικόνες & ιστορίες
- Θα εκφραστούν μέσα από διάφορες μορφές τέχνης, όπως ο χορός και τα εικαστικά, ακούγοντας έτσι το σώμα τους
- Θα παρακολουθήσουν από τις παιδαγωγούς ιστορίες με διάφορες εκδοχές συναισθημάτων, μέσα από το κουκλοθέατρο και την χρήση γαντόκουκλων
- Και το πιο σημαντικό… θα καλεστούν να επιλύσουν τα καθημερινά τους προβλήματα,χωρίς έτοιμες απαντήσεις από ενήλικες, στις συνθήκες πραγματικής ζωής που ορίζει η ομάδα.
Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά ασχολούνται με κάτι που πραγματικά τα ενδιαφέρει, επειδή εκείνα το αποφάσισαν και όχι ο παιδαγωγός! Έτσι αφομοιώνουν βιωματικά πολύ σημαντικές γνώσεις χωρίς στην ουσία να προσπαθήσουν, ενώ το ενδιαφέρον τους είναι συνεχώς ενεργοποιημένο και επικεντρωμένο και μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν. Δεν έχει σημασία αν θα παραχθεί κάποιο τελικό προϊόν που θα πρέπει να δείξουμε στους γονείς για να καταλάβουν πως ‘’έγινε δουλειά’’.
Έχει μεγαλύτερη σημασία ο δρόμος που οδηγεί σε αυτό, γιατί από εκεί πηγάζει η μόρφωση.